Παλιά παιχνίδια
Παλιά παιχνίδια - Σελίδα 4
ΠΟΥΝΤΟ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ:
Στήνονται τα παιδιά σε σειρά. Κάποιο από τα παιδιά κρύβει στα χέρια του ένα δαχτυλίδι, ψεύτικο ή αληθινό. Έπειτα προσπαθεί να αφήσει στα χέρια κάποιου από τα παιδιά που είναι στη σειρά το δαχτυλίδι, λέγοντας το τραγουδάκι:
Πουν' το, πουν' το, το δαχτυλίδι, ψάξε, ψάξε, δεν θα το βρεις!  
Το καθένα από τα παιδιά έχει μια ευκαιρία να μαντέψει ποιος έχει το δαχτυλίδι. Όποιος μαντέψει σωστά παίρνει το δαχτυλίδι και το δίνει  στο επόμενο παιδί. Το παιχνίδι συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο.

ΠΕΤΑΕΙ-ΠΕΤΑΕΙ:
Παίζουν δύο παίχτες. Ο ένας λέει κουνώντας τα δάκτυλα του πάνω κάτω: πετάει πετάει και προσθέτει μετά από αυτό το όνομα ενός πράγματος. Αν αυτό το πράγμα πετάει τότε πρέπει να έχουν και οι δύο το δάκτυλο τους πάνω. Αν αυτός που κούναγε απλώς το δάκτυλο του το έχει κάτω τότε χάνει και λέει αυτός το πετάει πετάει.

ΠΕΡΝΑ-ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ:

Αυτό το παιχνίδι είναι ένα παλιό και παραδοσιακό παιχνίδι.     
Συγκεντρώνονται τουλάχιστον έξι παιδιά και δύο χτυπούν παλαμάκια και τραγουδούν:
Περνά-περνά η μέλισσα,  με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα, παιδό  πού λα.           
Τα υπόλοιπα περνούν  κάτω απ' τα χέρια τους και όποιον πιάσουν το βάζουν και επιλέγει με ποιού  το μέρος θα πάει. Τελικά όταν μαζευτούν όλα τα παιδιά τραβάνε τους άλλους και όποιοι δεν πέσουν κάτω είναι οι νικητές.

ΔΥΟ ΠΟΥΛΑΚΙΑ:

Δυο μικρά χαρτάκια κόβαμε τα φτύναμε και τα κολλούσαμε από ένα στα νύχια στα δάχτυλα των χεριών, τα κουνούσαμε ρυθμικά μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, λέγοντας:
Έχω δυο πουλάκια μες στα καλαθάκια, πέταξε το ένα, πέταξε και τ' άλλο, ήρθε το ένα, ήρθε και τ' άλλο.
Όταν λέγαμε τη λέξη πέταξε το ένα, φέρναμε το χέρι πίσω από το κεφάλι κι όταν λέγαμε ήρθε το ένα ήρθε και τ’ άλλο, δείχναμε την ανοιχτή παλάμη κι όχι τα νύχια με τα χαρτάκια, τα μικρά παιδιά κοιτούσαν απορημένα.

ΙΧΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΜΑΤΑ:
Βάζαμε τα κέρματα κάτω από το λεπτό φύλλο ιχνογραφίας και με τα πλαϊνά της μύτης του μολυβιού το τρίβαμε , μέχρι να εμφανιστεί η όψη του κέρματος, τα κόβαμε στρόγγυλα και παίζαμε.

ΚΟΛΟΦΩΤΙΤΣΕΣ:
« πυγολαμπίδες». Τις κυνηγούσαμε να τις πιάσουμε και τις κλίναμε στις παλάμες κι έβγαινε φως από τα δάχτυλά μας. Άλλοτε πάλι, τις βάζαμε  στο μέτωπο, αυτές να φωσφορίζουν κι εμείς να φαινόμαστε τη νύχτα. Καμιά φορά τις λιώναμε πάνω σε κάποια επιφάνεια και κάναμε σχήματα.   
Σ’ όλους άρεζαν να τις βλέπουν τη νύχτα να πετούν.

ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ:

Ένα παιχνίδι με σφαλιάρες.
Χτυπούσαμε  μια σφαλιάρα τον μπροστινό στο θρανίο και λέγαμε, «Μεταδίδεται», κι αυτός με τη σειρά του, χτυπούσε άλλον συμμαθητή, μέχρι που χαστουκιζότανε όλη η τάξη!

ΜΠΟΥΚΑΛΑ:
Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Ένα μπουκάλι γυρίζει στη μέση. Οι δύο άκρες του δείχνουν δύο παιδιά. Αυτά τα παιδιά πρέπει να κάνουν αυτό που θα τους πουν οι υπόλοιποι, η αν έχουν συμφωνήσει να φιληθούνε!

ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ:
Τα παιδιά μέρες των Χριστουγέννων, όταν χαρτζιλικώνονταν με τα Κάλαντα, αγόραζαν μια κοκάλινη σβούρα, την πάρτα όλα.
Στηνόταν  όλοι στη σειρά και κυκλικά κι αφού συμφωνούσανε πόσα λεφτά να βάλουνε στην μπάγκα, ο πρώτος παίχτης στριφογύριζε την σβούρα και περίμενε να σταματήσει οπότε στην απάνω πλευρά διάβαζε το αποτέλεσμα που έφερε. Τα δυνατά αποτελέσματα ήταν τα κατωτέρω.
- Πάρε ένα,  έπαιρνε μια δραχμή από την πάγκα.
- Πάρε δύο,  έπαιρνε δύο δραχμές.
- Πάρτα όλα, οπότε τα σαβούρωνε όλα.
- Βάλε ένα,  έβαζε μια δραχμή στην πάγκα.
- Βάλε δύο,  έβαζε δύο δραχμές.
- Βάλτε όλοι, οπότε έβαζαν όλοι από μια δραχμή.

ΣΥΡΜΑΤΟΓΑΖΑ:
Το Πάσχα αμέσως μετά την Ανάσταση δέναμε μια κουλούρα συρματόγαζα,( μ’ αυτό που πλένανε οι μανάδες μας τα πιάτα), με ένα σύρμα, το βάζαμε φωτιά και το γυρνούσαμε περιστροφικά, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται αμέτρητες σπίθες στον ολόγυρο χώρο κι όπου έπεφτε , έκαιγε και λίγο.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Βρίσκαμε δύο άδεια σπιρτοκούτια και ανοίγαμε στο κέντρο τους μια τρύπα,  περνούσαμε και δέναμε ένα σπάγκο η πετονιά,  κάμποσο μακρύ .
Το ένα παιδί έπαιρνε το ένα και απομακρυνότανε και το άλλο παιδί το άλλο και συνομιλούσανε φέρνοντας το σπιρτόκουτο στο στόμα η στο αυτί. 

World Time

Follow us

Facebook Twitter Youtube

Δημοσκόπηση

ποιά θέματα προτιματε
 

Ημερολόγιο

Αύγουστος 2022
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031